Предлагат създаването на Българска Строителна Банка
Предлагат създаването на Българска Строителна Банка / netinfo

За създаването на Българска Строителна Банка се обявиха членове на Камарата на строителите в България / КСБ /. Сред тях са областните председатели за Кюстендил- Атанас Кирилов, Варна- Валентин Вълев, на Хасково- Александър Киримов, председателят на секция "Високо строителство"- Николай Галчев, както и Калин Балкански- член на Управителния съвет на КСБ.

"УС на КСБ, на извънредно разширено заседание, след експертно проучване на предложението, във възможно  най-кратък срок да обсъди и вземе решение за учредяване и регистриране на банка, като акционерно дружество, с ресурса на действащите строителни фирми в България", пише в предложението.

"Световна икономическа криза засегна особено чувствително строителния бранш в България. За по -малко от три месеца бяха отписани от регистъра повече от 1 300 български строителни фирми. Съкратените и пуснати в неплатен отпуск работници и служители от бранша са повече от 50%.  Неадекватното отношение на търговските банки в създалата се ситуация на пазара, доведе до масово свиване на паричния оборот и колапс в икономиката на България , в частност на строителния бранш", каза за Дарик Атанас Кирилов.