Първият паметник на Ильо Войвода вече е в центъра на Кюстендил
Първият паметник на Ильо Войвода вече е в центъра на Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик Кюстендил
Първият паметник на Ильо Войвода днес бе поставен в градинката срещу общината, до надписа- Кюстендил.
Бюст паметникът е направен с дарения на цялото население, през 30- те години на миналия век. Той е стоял до къщата на Ильо Войвода, а по- късно е преместен в двора на завода за обувки, носещ неговото име. След приватизацията на фирмата, паметникът се съхранява в частен двор.
“Ильо Войвода е символ на нашия град. Експертният съвет трябва да определи място в центъра", коментира пред Дарик историкът Ангел Джонев, преди 3 години.

Общински съвет Кюстендил реши старият паметник на Ильо Войвода да бъде експониран в центъра на града, в градинката между улиците „ Пауталия", „Демокрация" и „Любен Каравелов", през август 2015 година. Предложението беше на общинския съветник Ангел Джонев.
 
"Един паметник има основна функция да представлява дадено събитие и личност, да бъде почитан. След дълго обмисляне с експертите от общинска администрация стигнахме до убеждението, че трябва да бъде експониран в градска среда в Кюстендил. Местоположението на паметника е подбрано в съответствие с архитектурно художествената среда", коментира след решението Джонев.
 
 
 
Дарик- Кюстендил