Ползвателите на карти за инвалиди,  издадени от община Дупница ги ползват в ЕС
Ползвателите на карти за инвалиди, издадени от община Дупница ги ползват в ЕС / netinfo

Ползвателите на карти за инвалиди, които са издадени от Община Дупница, ще могат да ги ползват за безплатен престой не само в града и страната, но и на територията на всички страни от Европейския съюз. Това предвижда проект-наредбата, която трябва да бъде разгледана и приета на сесия на ОбС-Дупница, публикувана за обсъждане на сайта на общината.
В Наредбата обаче са залегнали редица важни моменти, които трябва да намалят до минимум злонамереното ползване на такива карти. Не са малко случаите, в които автомобили биват паркирани на местата за инвалиди в "синя зона" от водачи, които нямат издадени такива карти, а ползват на свои близки или роднини, за да не плащат такса. Тази практика трябва да бъде прекратена, тъй като се ощетяват хората в неравностойно положение коментира кмета на общината Методи Чимев. Затова се предвиждат и сериозни санкции, за тези, които злоупотребяват. Картата ще бъде автоматично отнемана за срок от 1 година и ще бъде налагана финансова глоба в размер на 200 лева при установяване на такова нарушение.
Автомобил може да ползва безплатно паркиране в обозначените места само, ако се управлява лично от притежателя на картата или, ако не може да управлява, но е в автомобила с придружител. Наредбата предвижда с проверките вече да бъдат ангажирани, както служителите на МВР, така и контролните органи към Община Дупница. Безплатният престой пък се регулира до 3 часа.
Запазва се начинът на подаване на документи за издаването на такава безплатна карта, чийто срок е в зависимост от решението на ТЕЛК, НЕЛК или ДЕЛК. От въвеждането на регистъра за издаване на такива карти до сега, са издадени 2198 на лица с намалена работоспособност над 50%.