Полицаи от ОДМВР – Кюстендил намериха откраднатия паметник на Владимир Димитров - Майстора
Полицаи от ОДМВР – Кюстендил намериха откраднатия паметник на Владимир Димитров - Майстора / netinfo

  Група от трима перничани е уличена за кражбата и увреждането на паметника на Владимир Димитров - Майстора. Бронзовата статуя изчезна на 19-и септември от центъра на кюстендилското с.Шишковци, съобщават от пресцентъра на МВР.

  Веднага след сигнала за дръзката атака, полицията предприе действия за издирване на крадците и статуята. Заради естеството на материала, от който е изработена, полицаите се насочили към пунктовете за изкупуване на метални вторични суровини. Междувременно собственик на изкупвателен обект в Перник разпознал сред предадените за претопяване метални изделия парчета, които видимо са части от скулптурна фигура. Той дори направил връзка с наскоро откраднатия паметник, сигнализирал в полицията в Кюстендил и ги предал доброволно. Полицаите се насочили към конкретни следи и издирили дръзките вандали. Установено е, че  те са от Перник и целенасочено са осъществили погрома над културната ценност в мястото, свързано с живота на именития художник.


   Полицаите тръгват по следите на Д.Е.-Шарана /34 г./, А.Д. - Сашо Лудия /45 г./ и И.Р. /37 г./. В хода на оперативно - издирвателната работа служителите от ОДМВР -Кюстендил изяснили хронологията на случилото се. На 19-и септември тримата с микробус "Мерцедес" с пернишка регистрация се насочили към с. Шишковци, където пристигнали към 2 часа през нощта. На тъмно и без много шум, те успели да съборят паметника и да го внесат в буса, след което се оттеглили към с. Трекляно. На поляна малко преди Земен тримата разтоварили обемистия багаж и с помощта на специален инструмент разчленили статуята на 12-13 парчета. Под закрилата на тъмнината отново натоварили отломките на буса и продължили към Перник. Същия ден следобед към 15 часа те предали разпределения на парчета "скрап" в пункт за изкупуване на метални отпадъци.  Срещу предадения метал /430 кг/ получили 1700 лв.
    Единият от уличените вече е задържан и му е наложено задържане за 24 часа. Двамата му съучастници са обявени за национално издирване.
По случая е образувано досъдебно производство. В процеса на издирване на извършителите са участвали и служители на Института по психология на МВР.