Поклон пред Божаната в Кюстендил
Поклон пред Божаната в Кюстендил / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Десетки кюстендилци, антифашисти и представители на организацията на евреите „Шалом" сведоха глави и с едноминутно мълчание почетоха паметта на Тодор Ангелов- Божаната. Пред паметника му се поклониха областният управител Иван Каракашки, общинският председател на БСП Катя Янчева, общинският съветник д- р Лилия Чингарска, общинският председател на БАС Емилия Васева, председателят на „Русофили" Валентин Златински и много други.


Делата на Божаната припомни Севделина Демиревска, председател на областната организация на Българския антифашистки съюз.
„Отбелязваме 70 години от гибелта на една от най- ярките личности на българското антифашистко движение и съпротивата в Европа, почетният гражданин на Кюстендил и национален герой на Кралство Белгия Тодор Ангелов- Божаната. Прекланяме се пред подвига на бореца за човешки свободи. Човекът, който сякаш не живееше, а служеше своя живот. Един свободен човек, носител на добродетелите на българските възрожденци и хъшове. Тодор Ангелов е наша гордост, но и вечна болка. Загива като истински победител. Основите на следвоенната европейска демокрация са споени с кръвта на Тодор Ангелов. Той цял живот се е стремял към родината, но не я достигна, върна се безсмъртен в нея", заяви Демиревска.


Международна фондация "Тодор Ангелов - Божаната" , Български антифашистки съюз и Общински съвет на БСП - Кюстендил организираха и научна конференция по повод годишнината.
Божаната е роден в Кюстендил, на 12.01.1900 г. Обявен е за национален герой на Белгия, а от 1998 година и за почетен гражданин на Кюстендил.