автентични носии
автентични носии / netinfo
Автентични носии бяха показани в Дупница, като част от инициативата „Стъпки към миналото“, която се проведе в двора на Джамията в Дупница.
Носиите са собственост на Радостин Китанов от София и са събирани в продължение на две години. Страстта му да започне да търси и купува стари носии всъщност се заражда след като продал носията на баба си.

автентични носии
netinfo



В Дупница бяха представени 9 женски и 2 мъжки носии, а колекцията му се допълва от още 2 женски носии. Експонатите са от различни краища на България – Видинско, Сливенско, Кюстендилско и др. Най-старите на над 150 години бяха една женска носия от Видинско и каракачанска мъжка носия. Радостин сподели, че намира оригиналните носии, като обикаля по селата, намира такива и обявени в различните онлайн магазини. Младежът е завършил Национална финансово-стопанска гимназия.
Освен носии бяха демонстрирани и различни музикални инструменти – гайда, гъдулка, тарамбука, благодарение на изпълнителите от „103 градуса“ от гр, Сапарева баня.

автентични носии
netinfo


В тайните на българската народна песен публиката беше пренесена от Гергана Гергинова и Емануела Стойкова от читалище „Пробуда“ с. Самораново, които са ученички на НМУ „Л. Пипков“ както и Рени Христова от ФТ „Авлига“. От читалищата „Христо Ботев“ Дупница и „Развитие“ с. Крайници бяха подготвили възстановка на ритуала „Прощапулник“, както и много от забравените детски игри.