Поход до пещерата, обитавана от Св. Иван Рилски в седмицата на движението
Поход до пещерата, обитавана от Св. Иван Рилски в седмицата на движението / Младежки парламент

С поход до пещерата над село Гърбино, обитавана от Свети Иван Рилски премина вторият ден от Седмицата на движението в Кюстендил . Тя се намира на около 5 километра от селото в местността "Светата вода" между венец от скали. До пещерата на Свети Иван Рилски води стар римски път, обраснал, но запазен.

Поход до пещерата, обитавана от Св. Иван Рилски в седмицата на движението
netinfo

 

 

 

 

 


"Според преданието тази пещера е обитавал Свети Иван Рилски след като е напуснал родното си село Скрино. Когато светецът е на 25 годишна възраст, умират родителите му. Той решава да раздаде неговото наследство на по-бедни и болни хора и напуска село Скрино в което е бил овчар. Обикаля из пустите места и манастирите около Струма и Витоша. Най-напред се спира при Земенския пролом на р. Струма, в пещерата над село Гърбино. В пещерата има врязан надпис, „Отче Йоане, помози и спаси", който датира от около XII в", заяви председателят на Младежкия парламент Адриян Тодоров .
В похода се включиха около 30 души на различна възраст, като преобладаваха младежите. Участниците, изминаха пеша близо 20 километра. През цялото време бяха придружени и от екскурзовод, който им разказваше за природните забележителности в региона. В провеждането и организирането на MOVE WEEK се включва и Туристическо дружество "Осогово". Организатори на Седмицата на движението в Кюстендил са Младежки парламент и община Кюстендил.

Поход до пещерата, обитавана от Св. Иван Рилски в седмицата на движението
netinfo