Подреждат изложба с находките по ИСПА в Кюстендил
Подреждат изложба с находките по ИСПА в Кюстендил / Дарик Кюстендил, архив

432 нови експоната от теренни археологически проучвания са постъпили в Регионалния исторически музей в Кюстендил през 2010 година. Така общият фонд става над 140 000 експонати. През миналата година сред най- важните археологически проучвания в Кюстендил бяха свързани с копаенето по проекта ИСПА и разкриването на части от отбранителната система на Пауталия. "Планираме да се направи изложба на откритите и реставрирани находки по време на проекта по подмяна на водопровода и канализацията. Тя ще бъде финансирана от фирмите, които работиха по ИСПА", заяви директорът на РИМ- Кюстендил Валентин Дебочички.

По време на проекта по ИСПА в Кюстендил са извършени проучвания по улиците "Цар Освободител", "Гороцветна", "Стефан Караджа","Хан Крум","Пауталия","Асклепий",бул. "България" и пред сградата на читалище "Братство".

"Голям брой отбранителни кули от древна Пауталия бяха открити  при извършените разкопки. Сред тях бе и Югозападната кръгла кула на крепостта. Бяха изследвани близо 260 кв. м. от Западната крепостна стена по ул. "Гороцветна", която до сега бе слабо позната", допълни Дебочички.

Само едно е спасителното археологическо проучване в частен имот проведено от специалисти от музея, за сравнение през 2009 година те са 7. Такова проучване е проведено на ул. "Любен Каравелов". Там бяха открити некропол с 9 гроба от 11- 13 век, както и част от късноантична сграда от 4- 6 век.