Планинско бягане и планинско колоездене от Кюстендил до връх Руен
Планинско бягане и планинско колоездене от Кюстендил до връх Руен / Сдружение Маратон

Състезателното изкачване от Кюстендил до Руен- "Осогово Рън" организира Сдружение Маратон и включва две дисциплини: планинско бягане и планинско колоездене. Партньор на организаторите е Община Кюстендил. Състезанието е част от верига планински бягания до първенците в Пирин, Рила, Стара Планина, Витоша и Осогово в рамките на летния сезон, чийто финал е в Кюстендил на 14 септември. Стартът на състезанието е тази неделя в 10 ч., на пл. "Велбъжд".
Мероприятията се организират в памет на инициативата на Алеко Константинов и 300 негови съмишленици, които в далечната 1895 година на 27 Август заедно изкачват Черни връх и основават „Клуб на българските туристи", с което поставят началото на съвременния български модел на отношение към планината и природата изобщо. Трасето за бечачите е 26 км, а за колоездачите е 29км и финишира на връх Руен.


Състезателни категории:
Мъже и Жени, Младежи и Девойки до 20г., Ветерани 40,45,50,55,60,65,70
Трасе бягане:
Старт на площад Велбъжд в центъра на Кюстендил (530м Н.В.), преминава през стадиона, картинг пистата и Почивало, по горски път покрай х. Иглика до Студен кладенец (8,4км), по черен и асфалтов път достига ФИНАЛ 1 - х. Осогово (13,2км), продължава по черен път през Бегбунар (19,5км) по централното било на Осогово до ФИНАЛ 2 - връх Руен (2251м Н.В.).
Трасе колоездене:
Старт на площад Велбъжд в центъра на Кюстендил (530м Н.В.), по асфалт и каменни плочи преминава през Хисарлъка, покрай санаториума, през Богослов до Студен кладенец (11,2км), по черен и асфалтов път достига ФИНАЛ 1 - х. Осогово (16км), продължава по черен път през Бегбунар (22,3км) по централното било на Осогово до ФИНАЛ 2 - връх Руен (2251м Н.В.).
Подкрепителни пунктове:
1.Студен кладенец 1340м Н.В.
2.Хижа Осогово 1630м Н.В.
3.Бегбунар 1815м Н.В.
4.Връх Руен 2251м Н.В.
В състезанията от веригата участват много национални състезатели по планинско бягане, ски бягане, маратон, биатлон, триатлон и др., както и любители от различни националности, възраст и пол. Стартират средно около 100 човека, като популярността на проявите непрекъснато нараства. Участниците получават различни награди от спонсорите. Подробности за проведежданите състезания се публикуват на www.marathon.bg.