Петър Паунов: Очаквам спокойна черешова кампания
Петър Паунов: Очаквам спокойна черешова кампания / Дарик,архив

Спокойна черешова кампания през 2011 очаква кметът на Кюстендил Петър Паунов. "За нас е важно да съхраним, това което хората са отгледали. Апелът ми е собствениците на масиви да не се подават на провокации, а институциите ще си свършат работата, така както направиха миналата година. Оттук нататък всеки да договори за себе си най-добра цена и да реализира най-добрата печалба", каза кметът Петър Паунов.

Нови търговци от чужбина са проявили интерес към изкупуване на  конкретен сорт череши за прясна консумация. "Дали самите производители ще могат да се организират  и да предложат достатъчни количества, съхранени и набрани  по  съответния начин, това зависи от тях",  уточни кметът на Кюстендил.

Цената на килограм череши за прясна консумация трябва да започва от 1.50 лв., само че плодът трябва да бъде добре набран, а  90 %  от количеството да е с дръжки.

Община Кюстендил е ограничила възможността за кражби по масивите. "Имаше хора, които влизаха в масивите, беряха, чупеха клони и след това отиваха в онези пунктове по гаражчета.  Сега с направената организация, това няма как да стане. Със сигурност черешата ще носи повече приятни емоции", убеден е кметът Петър Паунов