Петър Паунов: Бюджет 2017 цели подкрепа на инвеститорите
Петър Паунов: Бюджет 2017 цели подкрепа на инвеститорите / Иво Кирилов, Дарик- Кюстендил
Петър Паунов за Бюджет 2017 и инвеститорите
92032
Петър Паунов за Бюджет 2017 и инвеститорите
  • Петър Паунов за Бюджет 2017 и инвеститорите

С 3% е по- голяма рамката на проекто- бюджета на община Кюстендил за 2017., спрямо тази за миналата година. 35 200 000 лв. е рамката на проекта за Бюджет 2017, обяви кметът на Кюстендил Петър Паунов при общественото обсъждане на Бюджет 2017 на община Кюстендил. На обсъждането присъстваха общински съветници, представители на общинска администрация и граждани. Според Петър Паунов, това е една рамка на бюджет, която ако бъде изпълнена ще гарантира един хигиенен оптимум за влизането на инвеститори в общината.

„Това е един проекто- бюджет, който ще продължи да се бори с проблемите и предизвикателствата, които има Кюстендил през последните 10 години. Той ще бъде ориентиран с акценти върху образованието и подкрепа на инвеститорите, като разбира се няма да дезертира от социлните си ангажименти. Не сме забравили в нито един момент това, което е нужно на всеки един от нашите съграждани. Постарали сме се да бъдем реалисти в този проекто- бюджет", каза кметът на Кюстендил.
Собствените приходи са в размер на 12 749 240 лв. Поименният списък за капиталови разходи предвижда 2 048 308 лв. По- значимите инвестиции в него са свързани с разширяване на водопреносната мрежа за минерална вода.
„В новият бюджет е заложено разширяване на водопреносната мрежа за минерална вода, от стадион "Осогово" до басейна на Първо основно училище- 139 000 лв. Така се надявам той да бъде достъпен за повечето наши съграждани. Освен това този водопровод ще бъде от полза и за потенциалния инвеститор, който ще купи Учителския дом. Така ще се намалят средствата, които той ще вложи за изграждането на трасе за минерална вода до Учителския дом, който може да заработи като балнеоложки комплекс", заяви Паунов.
Инвестициите през 2016 г. по данни на кмета Паунов са били 12 000 000 лв. в секторите на земеделието и в областта на балнеологията.
„Това са двата сектора, които ще бъдат определящи и за тази година. Ние ще продължим да ги налагаме, въпреки че не сме пренебрегнали нито един сектор на промишлеността. Поставено е началото на съвместен проект с IT клъстъра в България, като преподаватели от кюстендилски училища да подготвят бази за разширяване на познанията в IT областта, за да може и там да станем достатъчно полезни за подобен тип инвестиция ", допълни той.
Остатъкът от 2016 г. е в размер на 2 117 900 лв., като той ще влезе в новия бюджет в перото за капиталови разходи.