Петър Курумбашев агитира за атомна централа в Белене
Петър Курумбашев агитира за атомна централа в Белене / Дима Кирилова, Дарик радио

"За"  изграждането на атомна централа в Белене и "За" развитието на модерна и високотехнологична България  казаха на общоградско събрание в Кюстендил депутатите от Коалиция за България Мая Манолова и Петър Курумбашев. Срещата бе организирана от 8 - те 8 политически сили и граждански сдружения които  са  в подкрепа на построяването на АЕЦ "Белене". Това са БСП, БЗНС "Александър Стамболийски", Атака, ВМРО, Комунистическата партия, сдружение "Св. Св. Кирил и Методий", Отечествения съюз и сдружение "Русофили".

Петър Курумбашев обърна внимание върху последните социологически проучвания, които сочат, че 62% са "За", а 38%- против.

 

"Въпроса- дали ще спечелим този референдум не стои пред нас, по- важното е с какъв резултат ще го направим. Другият важен въпрос е каква ще бъде избирателната активност. Различните социологически проучвания дават между 25 и 35% избирателна  активност.Със сигурност обаче, тази активност е достатъчна , за да се върне въпросът в българския парламент и там да бъде обсъден.Ще бъда много любопитен дали българския парламент ще пререши вота на българския народ, след като той е казал "да", коментира Петър Курумбашев.

Той е категоричен, че резултатите от референдума ще повлияят на парламентарните избори. "Това всъщност е първи тур на парламентарните избори. Ако го печелим, това е наша заявка за изборите, ако го загубим- това е заявка за загуба на парламентарните избори.Референдумът ще е първият вот на недоверие срещу Бойко Борисов, но не гласуван от парламента,а от народа", заяви Петър Курумбашев.