Петима от Партньори- Кюстендил станаха инструктори за параолимпийския спорт боча
Петима от Партньори- Кюстендил станаха инструктори за параолимпийския спорт боча / netinfo

7- дневно обучение за инструктори за играта боча се проведе в гр. Вагровец, Полша, по проект „Подобряване на качеството на живот на хора с увреждания и тяхната среда, чрез параолимпийския спорт БОЧА". Международното партньорство на организации от шест държави - Полша, Македония, Гърция, Турция, Грузия и България, се реализира по новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+".
Теоретични и практически занимания по боча бяха осигурени от полските експерти, а участниците в обучението бяха по петима представители от всяка партнираща организация.


Освен занятията по боча, участниците преминаха и поредица от занимания, насочени към подпомагане на хора с физически увреждания, запознаване с особеностите на общуване с хора с различни видове увреждания и др.


Сдружение „Партньори - Кюстендил" е българската организация-партньор, която изпрати петима свои доброволци на обучението. На по-късен етап от реализацията на проекта, те ще сформират секции на местно ниво и ще обучават хора с увреждания и доброволци, които да се включат в международно състезание по Боча в края на проекта в Полша.
От „Партньори - Кюстендил" споделят, че са доволни от протичането на обучението.

Нашите доброволци освен да участват активно в спортните занимания, имаха за задача да представят България и Кюстендил, като за целта те избраха родния фолклор и традиционните за региона сушени череши.


Проведено бе и първото международно състезание, в което нашият отбор се представи достойно и зае второ място, като отстъпи единствено на професионалния полски отбор по боча. Водеща организация в изпълнението на проекта е Сдружение за хора с увреждания „Старт" от град Познан, Полша.