Патриарх Неофит на Света литургия в Рилския манастир в деня на Св. Иван Рилски
Патриарх Неофит на Света литургия в Рилския манастир в деня на Св. Иван Рилски / Дарик- Кюстендил,архив

Големи църковни празненства ще се състоят днес в Рилския манастир. Поводът, тази година се навършват 1070 г. от кончината на основателя на Рилската св. обител и небесен покровител на българския народ св. Йоан Рилски Чудотворец. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави светата Литургия в съборния манастирски храм "Рождество Богородично". В нея ще вземат участие и много архиереи и свещенослужители от Българската православна църква и от сестрите Поместни православни църкви, които изпращат свои представители за честванията. Литургията ще започне в 09,30 ч.
Архиереите - гости на празненствата ще получат в дар специално изработени енголпия с лика на св. Йоан Рилски Чудотворец.
Гостите ще имат възможност да посетят църковно-историческия музей, където ще им бъде представена и новата витрина с църковна утвар, както и да разгледат галерията с икони при светата обител.
Успение на св. Иван Рилски и професионален празник на миньорите, геолозите и работниците от минерално-суровинната индустрия. От Българската минно-геоложка камара обявиха, че ще се проведе национално честване на Деня на миньора. В житието му е описано, че подслон му дават семейство рудари и го спасяват от разбойници. Този светец притежава характерните черти на професията на миньора: твърдост, воля, състрадание и човеколюбие.