Параолимпиец №1 на Кюстендил е Паун Вътов, целта е Олимпиадата в Рио
Параолимпиец №1 на Кюстендил е Паун Вътов, целта е Олимпиадата в Рио / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Бронзов медал от Световно първенство и общо 18 медала от 5 Държавни първенства и 3 международни турнири спечели през 2013 година Спортен клуб за хора с увреждания „Пауталия Параспорт". Паун Вътов е Спортист №1 на клуба, той се класира трети на Световното първенство по лека атлетика в Холандия на хвърляне на диск.
„Годината бе ползотворна. В момента развиваме тенис на маса и лека атлетика. Треньорите са Паун Вътов и Радослав Костов. Имаме 6- ма състезатели. Стремим се и към други олимпийски спортове- джудо, вдигане на тежести, плуване", каза председателят на клуба Мирослав Методиев.


Треньорът по лека атлетика Радослав Костов е в спорта от 20 години. Има шампионски титли като състезател, а като треньор направи Стела Енева световен шампион за хора с увреждания.
„Сега имам ново поприще- Паун Вътов. Постигнахме големи успехи за 1 година, особено като няма финансова помощ. Всичко направихме с голям зор. Вътов стана шампион в Чехия оупън, с национален рекорд. Стана държавен шампион в Стара Загора. На Световното първенство в Холандия се класира на трето място. Предстои му да гони квота през Новата година за Олимпиадата в Рио де Жанейро.
Много хора си мислят, че хората с увреждания не могат да правят много неща, които здравите могат. Напротив, те могат да правят много, което здравите не могат. Постигат добри резултати с много усилия. Конкуренцията е силна, а за него е трудно, защото е без цялата лява ръка. При него се състезават хора, на които липсват само пръсти или част от ръката. Изкривен му е гръбначния стълб, губи баланс при въртенето за изхвърляне на уреда, но сме намерили най- правилната техника за него", коментира пред Дарик Радослав Костов.
„Изминава една много тежка година. Трябваше да синхронизирам, да бъда и треньор по тенис на маса и състезател по лека атлетика. Г- н Костов ме откри за тази дисциплина, макар и не толкова млад. Успяхме да намерим успешна техника, помогна ми и опита в тениса на маса. Аз съм най- възрастният в групата, боря се с момчета, които са с 10- 15 години по- млади. Треньорът ме накара да си повярвам. Никога не съм се занимавал с лека атлетика, не съм познавал и големите герои в спорта, дори че диска е на емблемата на леката атлетика. Ако съм започнал по- рано съм щял да съм като Стела Енева и Иванка Колева, казват специалистите, но не е късно", разказа Паун Вътов.


„Пауталия Параспорт" е първия клуб в Югозападна България за хора с увреждания.
Най- голямата цел на всички е квота за Паун Вътов, за участие в Олимпиадата в Рио, Бразилия през 2016 г. Квалификации за квота ще има веднага след ЕП през август в Суонси.
Иван Иванов има шанс да попадне в националния параолимпийски отбор по лека атлетика, в дисциплината хвърляне на копие. В тениса на маса за Спешъл олимпикс се подготвя Нина Василева.
„В ДЮШ имаме само едно момиче. Имаме апел към всички родители, които се грижат за деца, тийнейджъри с трайни двигателни увреждания да се свършат с нас. Имаме и пример, след като започна да спортува момиче от клуба подобри състоянието си така, че професора й отмени операцията на гръбначния стълб", заключиха от клуба.

СПОРТЕН КЛУБ ЗА ХОРА С УВРЕЖДНИЯ „ПАУТАЛИЯ ПАРАСПОРТ"
1. Паун Вътов - лека атлетика - хвърляне на диск, мъже. Постижения: І място на международен турнир в гр. Варадин, Хърватска; І място с нов национален рекорд на международен турнир в гр. Оломоуц, Чехия; ІІІІ място на Световно първенство в гр. Щадканал, Холандия; І място на държавно първенство, гр. Стара Загора.
2. Иван Иванов - лека атлетика. Постижения: ІІІ място на държавно първенство, гр. Стара Загора.
3. Надежда Георгиева - лека атлетика. Постижения: ІІІ място на държавно първенство, гр. Стара Загора.
Треньор: Радослав Костов