Панагия- въздигане на хляба в Кюстендил
Панагия- въздигане на хляба в Кюстендил / netinfo

  Изложение на обредни хлябове- "Богородични пити", украсени с пластики от самото тесто, носители на идеите от народния бит и християнски традиции, организира отдел "Култура и духовно развитие"- Кюстендил. То ще е част от празника "Панагия- въздигане на хляба", който ще се проведе на 14 август в двора на черквата "Успение на Пресвета Богородица".

  "Панагия е името, с което наричаме Богородица, обредното повдигане и разчупване на хляба за Голяма Богородица. Ще има осигурени маси в двора на храма, така че всеки участник да украси своя кът и изложи обредния си хляб", съобщават от отдел "Култура и духовно развитие".

  Участниците в конкурса ще получат грамоти за утвърждаване, популяризиране и съхранение на културно- историческото наследство, подпечатани със Златния печат на община Кюстендил.

  Празникът на 14 август ще започне в 17, 30 часа с откриване на иконографска изложба в залата на Възрожденското училище, с икони рисувани от участниците в "Арт- ателие духовна пътека за млади зографи" и кюстендилски художници.