галерия Кюстендил
галерия Кюстендил / Иво Кирилов, Дарик радио,архив
На 20 октомври 2018 г., от 11.00 ч., в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“ – Кюстендил се открива деветнадесетото издание на Зонална изложба „Струма“. Тази година са представени 106 автори с 207 произведения на изкуството.
Преди 50 години, на 26 октомври 1968 г., в Галерията в Кюстендил се организира първата обща изложба на художниците от регионите по поречието на Струма (бившите Кюстендилски, Благоевградски и Пернишки окръзи). Случайно или абсолютно точно попадение е изборът на мястото – Кюстендил? Тихата красота на Струма и плодородните поля около бреговете ѝ са вечният извор на вдъхновение за Майстора и неговите следовници от различни поколения – родени тук или трайно свързани с града и околностите му.
През 1977 г. изложбата се организира отново под наименованието Обща зонална изложба „Струма“. Установява се нейният статут, периодичност и знак (автор на знака е кюстендилският художник Кирил Гогов). Предвижда се, с вероятно търсената символика на преминаващите последователно през трите окръга води на реката, изложбата да се организира през една година на ротационен принцип в един от градовете – Кюстендил, Перник, Благоевград.
До 1986 г. са организирани седем изложби – четири общи и три младежки. Следва деветгодишно прекъсване до 1995 г., когато Общата зонална изложба „Струма“ е възстановена отново. От 1997 г. изложбата става ежегодна, с ново деветгодишно прекъсване от 2004 до 2013 г., когато усилията на общините Кюстендил, Перник и Благоевград, както и на Съюза на българските художници, водят до възстановяване на изложбата чрез организирането на четиринадесетото ѝ издание в Перник. Подкрепата на Съюза на българските художници в организирането на изложбата и участието на неговите представители в селекционните и наградни журита са неизменна част от условията за съществуването на изложбата.
Зонална изложба „Струма“ представя творби от почти всички жанрове на изобразителното изкуство – живопис, графика, скулптура, приложно изкуство. По традиция преобладаващият жанр е живописният.

зонална шзлжба Струма
netinfo

Дългият период от петдесет години съществуване на изложбата дава възможност да се проследи самостоятелното развитие на авторите, между които се разчитат вече утвърдени имена на българското изобразително изкуство. Освен  представителността на региона, Зонална изложба „Струма“ е показател и за приемствеността на поколенията. Общите изложби винаги са имали за цел да покажат новото и актуалното в художествения живот, новите имена, появили се в него, развитието на вече познатите, без да бъдат формално представяне на творби от различни автори (неизбежният въпрос е дали са успявали и ще успяват ли).