/ DarikNews.bg
В общинския бюджет на Кюстендил има скрит дефицит от 6 305 553 лева. Това обяви на пресконференция кметът на Общината инж. Огнян Атанасов. По думите на кмета този дефицит е към дата 9 ноември 2023 година, ден преди той да встъпи в длъжност.

Беше посочено, че към датата на приемане на бюджета за настоящата година, приет в края на месец август, този дефицит е бил около 5,5 млн. лева. Тези цифри не са били посочени в докладната записка, подадена към Общинския съвет, когато е гласуван бюджетът.

"Предстои да анализираме още документи, но това мен ме притеснява. Този дефицит, който е скрит и реално на нас е на минус“, коментира инж. Атанасов. Той посочи, че към момента тече одит в част от общинските предприятия и дружества. Първоначалните впечатления сочат, че и там ще има неприятни изненади.

Зам.-кметът на Община Кюстендил по икономика и финанси Венцеслав Терзийски разясни ситуацията. Той беше категоричен, че с възможните усилия, пир гласуването на новия бюджет за 2024 година, всички неща ще бъдат коректно оповестени. Целта е с общи усилия дефицитът да се превъзмогне.

Кметът на Кюстендил съобщи, че има наложена финансова корекция на проекта за ремонт на Общинския театър. Тя е 25 или около 500 000 лева. "Ние ще обжалваме, но имахме там 50 % финансов инструмент. Ако не успеем да защитим тези 25 % в съда ще се окаже, че проектът за театъра ни е излязъл 75 % финансирането от наша страна“, каза Огнян Атанасов.

Той допълни, че е застрашен и още един проект. Очаква се там финансовата корекция да бъде около 900 000 лева. Става въпрос за преходното жилище за хора с психични разстройства.

Цялата информация ще бъде подадена към Сметната палата и Държавната финансова инспекция. Към момента има одит в общинска администрация от страна на Сметната палата. Проверява се начинът на разходване на средствата за последните девет месеца. Възобновена е и проверката Държавната финансова инспекция. Тя е за законосъобразността в областта на обществените поръчки за 2020 година.
Агенция "Фокус"