Осигуряват работа за 180 безработни за охрана по селата и малките градове
Осигуряват работа за 180 безработни за охрана по селата и малките градове / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

180 безработни ще започнат работа по програма "Сигурност" в Кюстендилска област. Те ще патрулират по малките населени места. Изпратената от Областната управа заявка е била за 280 работни места, след съгласуване с общините. Изключени от програмата да обаче градовете- общински центрове.
Безработните ще бъдат наети за 8 месеца, на 8- часов работен ден, като ще получават минималната работна заплата- 340 лв. Ще бъдат назначени хора, които да отговарят на определени изисквания, ще ги проверява полицията, за охрана на имуществото и селско стопанската продукция, съобщи областният управител Иван Каракашки.
Разпределението е както следва: Бобов дол- 24 души; Бобошево- 6, Кочериново- 14, Невестино- 16, Рила- 4, Сапарева баня- 12, Дупница- 40, Трекляно- 4.
За община Кюстендил се отпускат 60 щата, за селата- Багренци, Горна Гращица, Граница, Драговищица, Жабокрът, Коняво, Копиловци, Соволяно, Шишковци, Ябълково, Дворище, Катрище, Николичевци, Таваличево, Раждавица.
"Ще бъдат разпределени по 4 човека на село, на две смени, да ходят по двама човека на смяна, за по- голяма сигурност. Това малко затруднява програмата, защото в по малките населени места трудно ще намерим 4 човека, които да са безработни, срещу тях да не се води следствие, а трябва и бележка от психиатър и свидетелство за съдимост. И аз малко се притеснявам, че сега като ни подадат безработни от Бюро по труда, дали пък те ще отговорят на другите изисквания от МВР. Предполагам, че ще започнат работа до 10 дни. Ще се командват от органите на МВР, всяка сутрин ще правят рестановка. Едно време имаше пъдари по селата, сега функцията не е точно такава, а повече информативна, но това е работа на МВР, те си имат съответните разпоредби. Хубавото е, че ще дадем помощ на кметовете по охраната на имуществото на гражданите, особено по отдалечените села, където по - трудно достигат органите на МВР. Особено полезно ще е сега в черешобера", коментира областният управител Иван Каракашки.