/ netinfo
По повод празника на българските архивисти Държавен архив-Кюстендил  показва оригинални архивни документи на Никола Лазарков и ген. Георги Тодоров в читалнята на Архива.

празника на българските архивисти
netinfo


„Тази година сме решили да отбележим празника  с показване на оригинални архивни документи, които сме придобили чрез откупка от наследниците на Никола Лазарков и от краеведа и общественик от Дупница Явор Тодоров.

Това са оригинални документни с изключително значение в национален мащаб за историята на страната.Никола Лазарков е бил и кмет на Дупница.Показваме снимки, които неговите наследници грижливо са пазели и съхранявали през годините и по техни думи са виждани от десетина души.

Те показват дейността му като председател , член и касиер на Македоно- Одринското дружество , оригинални документи, лична кореспонденция на македонски воеводи но ВМРО.Показваме и колекции снимки и документи на ген- Тодоров от периода 1915-1918 г., повечето снимки са правени от придворния фотограф Караиванов.Има и оригинален документ- ръкопис от заседание на община Дупница от 11915г., с което ген- Тодоров е обявен за почетен гражданин на Дупница”, заяви началникът на отдел "Държавен архив"- Кюстендил Петър Шейков .

празника на българските архивисти
netinfo


Фондът с документи на Никола Лазарков до края на годината трябва да бъде обработен, да сде инвентира и едва тогава ще се предостави на всеки , който желае да го разгледа в читалнята на архива .Фондът на ген. Тодоров ще бъде обработен в началото на следващата година.

На 12 окт. 2018 г. по повод 55-годишнината си Архивът ще представи изложба на тема: „Седмица на ретромодата – как са се обличали кюстендилци от края на XIX в. до средата на XX в.“ във фоайето на Общинския театър – Кюстендил от 17.00 часа. Всеки, който желае, може да види как в облеклото на кюстендилци навлизат европейските модни течения.   

празника на българските архивисти
netinfo

Българските архивисти са едни от първите със свой професионален празник. На 10 октомври 1951 г. Президиумът на Народното събрание с Указ 515 създава Архивно управление в състава на Министерство на вътрешните работи. От тогава всяка година на 10 октомври българските архивисти отчитат своята дейност и празнуват.

През януари 1963 г. Главно управление на архивите при Министерския съвет делегира права на Държавен архив в Кюстендил да управлява и използва Държавния архивен фонд на територията на Кюстендилски окръг.

И въпреки структурните промени в системата на държавните архиви от март 2010 г и силно намаления състав., Държавен архив - Кюстендил продължава успешно да изпълнява своите задължения и упражнява своите права по обогатяване, съхранение и популяризиране на Националния архивен фонд на територията на област Кюстендил. За Държавен архив - Кюстендил, 2014 е предпоследната година на напрегната работа по 5-годишното изграждане на нова информационна система на архивите в Интернет (ИСДА) и постоянно увеличаване на дигитализацията през нея на архивни документи. Резултатите от това, както и дейността ни може да бъде проследено в Интернет на новия сайт на Държавна агенция "Архиви".

Чрез своя професионален празник българските архивисти отново напомнят за значението на документалното ни наследство и за необходимостта то не само да се обогатява, обработва и съхранява, но и да се разкрива и популяризира, включително и чрез съвременните информационни технологии.