Оригами и японски хвърчила днес в Кюстендил
Оригами и японски хвърчила днес в Кюстендил / netinfo

„Ден на японската култура"  се провежда днес в Кюстендил.  Събитието ще бъде открито от кмета на община Кюстендил Петър Паунов в Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора" от 13,00 ч.

 Мероприятието се организира от Община Кюстендил и Посолството на Япония в България. То ще протече на две места в града - Художествената галерия „Владимир Димитров-Майстора" и площад „Велбъжд". В галерията ще бъде изнесена лекция на доц. д-р арх. Милена Металкова-Маркова на тема „Градска среда в името на децата - как японските архитекти превръщат града в увлекателно място за деца".

 По време на събитието доброволци по програмата на японското правителство „J-CAT" ще направят демонстрация на калиграфско изкуство и икебана.

Ще бъде направен преглед на изкуството и културата в града, последван от дискусия с икономическото и културното аташе към Посолството на Япония в България, по време на  която ще бъдат обсъдени възможностите за бъдещи съвместни действия между бизнесмените в Кюстендил с японски фирми и организации.

   От 16,00 ч. на площад „Велбъжд" ще има работилница за деца на открито, в която желаещите деца могат да изработят оригами и японски хвърчила, които в последствие ще бъдат пуснати в небето над града. Гости на събитието  са Митсунобу Фукомори, икономическо аташе на посолството на Япония, Ая Отаки, културно аташе и доц. Д-р арх. Милена Металкова-Маркова, преподавател в Университет по архитектура, градоустройство и строителство.