Определят място за изграждане на център за децата от 0 до 3 години в Хисарлъка
Определят място за изграждане на център за децата от 0 до 3 години в Хисарлъка / Дарик Кюстендил, архив

За промяна в подробния устройствен план на  пространство в кв. "Запад" пред т.нар. полицейски блокове ще настоява община Кюстендил. Идеята е  след одобрение от Общински съвет,  да започне и изграждане на център за  отглеждане децата от 0 до 3 години от социалния дом в Хисарлъка, информира председателят на Общински съвет Васил Иванов.

Кюстендил е една от пилотните общини за деинституционализация на деца от 0 до 3 години, които са в социалните домове,  а мястото бе разгледано по -рано и от председателя на Държавната  агенцията  "Закрила на детето" Надя Шабани.  

Проектът предвижда строителство на семеен консултативен център, услуги за ранна интервенция,център за приемна грижа, център за майчино и детско здраве и център за дневна грижа за деца. За построяването на сградата и съпътстващи звена ще бъдат отделени около 1 000 000 лв. по европейски програми.

През следващата година община Кюстендил ще кандидатства и  с проект на  предложение за изграждане и функциониране на областен информационен център. Предвижда сее да бъдат отдадени две помещения в центъра на Кюстендил, близо до централния площад "Велбъжд", допълни още Васил Иванов