Около 20% от учениците отсъстват от училище днес, но няма данни за протест
Около 20% от учениците отсъстват от училище днес, но няма данни за протест / Влади Владимиров, архив

Около 20% от учениците първа смяна отсъстват в първия учебен ден на 2011 година, показва справка на Регионалния инспекторат по образованието в Кюстендил. Най- малко са отсъстващите ученици в Начално училище "Св. Климент Охридски" в Кюстендил- 1%; ОУ- Самораново- 3%; в Първо ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" в Кюстендил, ОУ "Евлоги Георгиев" в Дупница- 6%.

В 5 от 45- те училища в областта отсъстващите ученици са над 50%- ПГ по селско стопанство- Кюстендил / 65% /, ПГ по химични технологии- Дупница, ПГ по дървообработване и горско стопанство- Кюстендил, ПГ по лека промишленост- Кюстендил и ОУ в Трекляно. Всички тези училища са с малък брой ученици, като не малка част от тях са от ромската общност.

"На територията на Кюстендилска област не се наблюдава протестно отсъствие от класните стаи. Учебният процес върви в спокойна обстановка. Според директорите на училища, това е нормален % за сезона, част от учениците са с заболявания", коментира пред Дарик началникът на инспектората Радостина Новакова.

За 3 от по- големите училища в Кюстендил, справката показва, че в ПМГ отсъстват 7% от учениците, в ПГ по икономика и мениджмънт- 17, 95% и в ПГ по туризъм- 19%.