/ iStock
Директорът на Регионалната дирекция по горите (РДГ) в Кюстендил издаде заповед, с която да бъде ограничен достъпът на моторни превозни средства до горските територии, по горски пътища, собственост на Община Сапарева баня, за периода от 1 юли до 30 септември, съобщиха от РДГ-Кюстендил.

Ограничението се въвежда като резултат от работна среща със заинтересовани страни, която се състоя в община Сапарева баня в края на месец май.

Целта е в пика на туристическия сезон да се ограничи нерегламентираното движение на моторни превозни средства, които нанасят вреди по трасето и замърсяват, както и да се избегнат транспортни произшествия с туристи, движещи се по горските пътеки.

Забраната няма да важи за специализирани автомобили и такива, които обслужват съществуващата пътническа въжена линия за трасето от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера", както и за тези, които извършват горскостопанска дейност в района, уточниха от дирекцията.

Контролът по изпълнението на заповедта ще бъде на Община Сапарева баня, със съдействието на дирекция "Национален парк Рила", РДГ-Кюстендил, Регионалната дирекция "Автомобилна администрация", РУ-Дупница и "Общинско лесничейство "Сапарева баня".
БТА