Обучение за инструктори по боча в Кюстендил
Обучение за инструктори по боча в Кюстендил / netinfo

Кюстендил бе домакин на поредното обучение за инструктори по боча, което се реализира в рамките на проект „Подобряване на качеството на живот на хора с увреждания и тяхната среда, чрез параолимпийския спорт БОЧА". Неправителствени организации от шест държави обединяват усилията си за популяризиране на тази спортна дисциплина и подготовка на инструктори и състезатели. Международното партньорство е по новата европейска програма за образование, обучение, младеж и спорт „Еразъм+" и включва представители на Полша, Македония, Гърция, Турция, Грузия и България.

 

 


Интензивната обучителна програма включваше теоретични и практически занимания по боча. Основна тема на настоящия модул бе начина за измерване на времето на отборите при състезание.
Организирано бе и импровизирано състезание по боча, като сборен отбор от гостуващите партньори се изправи срещу кюстендилския отбор по боча, в който състезателите са от Дома за хора с физически увреждания „Ильо Войвода". Нашите спортисти показаха завидни резултати, точност и изключителни тактически стратегии, което им донесе заслужена победа.

 

 


Международната делегация имаше възможност да посети различни социални заведения в града, да се запознае с работата им и да почерпи опит и идеи. Гостите бяха впечатлени от условията и дадоха изключително висока оценка за качеството на социалните услуги в града.
Успоредно с обучението, инструкторите по боча имаха възможност да разгледат забележителностите на Кюстендил, да посетят Рилския манастир, да опитат традиционни български ястия и да се запознаят с богатия български фолклор. Сблъскаха се с предизвикателството да се изкачат до Седемте рилски езера в дъждовно време и успяха да се забавляват, организирайки атрактивни занимания по боча със зайци.

 

 


Това бе шестият обучителен модул по програмата, като предишните занимания бяха провеждани в Полша, Турция, Грузия, Гърция и Македония. Предстои най-отговорното събитие по проекта, което е международно състезание по Боча, когато сили ще премерят представителни отбори от всички шест държави. Състезанието ще се проведе през месец октомври в Полша.