Общински съвет- Кюстендил прие програма Ин витро и интегрирания план за градско развитие
Общински съвет- Кюстендил прие програма Ин витро и интегрирания план за градско развитие / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил

Общински съвет- Кюстендил прие Общинска програма за асистирана репродукция, известна като Ин витро, по предложение на акушер- гинекологът д- р Валери Томов от "Коалиция- Кюстендил". Всички съветници гласуваха "За", като само двама натиснаха бутона "Въздържал се".

"Ние не откриваме топлата вода, подобни програми вече работят в други общини и имат успех. Фондът ще е отворен за дарения и дано помогнат бизнесмени с възможности. Община Кюстендил ще сключи договор с медицински заведения, където има необходимата апаратура за извършване на процедурите", каза д- р Валери Томов.

От общинския бюджет ще бъдат заделени 30 000 лв. за Общинска програма за асистирана репродукция, с които да се помогне на 10 двойки с репродуктивни проблеми, с по 3 000 лв.

Съветниците приеха, след дебати и Интегрирания план за градско развитие. Рая Димитрова предложи кв. "Изток" да е отделна зона или да бъде включен към социалната зона, защото е без инфраструктура и места за развлечение.  Независимият съветник Кирил Станчев предложи включването в зоните на част от блоковете в кв. "Капията" и района на стадион "Странджата".

Кметът Петър Паунов обаче обясни, че това е невъзможно, защото по изискване на МРРБ са заложени 3 зони и общата им площ не трябва да е над 50% от територията на града. Социалната зона обхваща кв. "Запад" и част от "Румяна Войвода". Индустриалната зона е в източната част на града, която е и най- западнала. Централната част на града е в т. нар. зона с публични функции.

Общинският съвет прие и докладна от кмета Петър Паунов за разпределение на средствата от целевата субсидия за капиталови разходи за 2012 година. Целта е усвояване на средствата в пълен размер- 758 400 лв., като 486 000 лв. са за благоустрояване на кв. "Герена". За усвояването на средствата обаче се очаква разрешение от Министерството на финансите.