Общински съвет  Кюстендил отпусна 16 200 лв. за кувьоз
Общински съвет Кюстендил отпусна 16 200 лв. за кувьоз / Дарик радио,архив

Общински съвет Кюстендил прие да бъдат осигурени от бюджета 16 200 лв. за купуването на интензивен кувьоз за отделението по неонатология в МБАЛ "Д-р Никола Василиев" Кюстендил.
Д- р Валери Томов обясни, че съоръжението имитира майчината утроба, в него се поставят рисковите деца с тегло от 500 до 1 500 гр. Отглеждането им е скъпо , касата осигурява по 70 лв. на ден, но само 1 ампула за функциите на белия дроб е 1 000 лв.
Съветникът д-р Иван Пипонов подкрепи докладната, но допълни, че общината трябва да гледа интереса си и да направи стъпки за повишаване капитала си в това търговско дружество. Кметът Петър Паунов отговори, че ще бъдат направени стъпки при свикване на следващо общо събрание, за да се отрази тази инвестиция в капитала на община Кюстендил в дружеството.
Съветникът Младен Ризов предложи община Кюстендил да освободи от данък сгради, данък МПС и такса смет МБАЛ, която плаща на година около 39 000 лв.
Кметът Петър Паунов заяви, че не е съгласен с това предложение, защото не иска общината "да става донор в продънената здравна система на България, където има световни рекорди по корупция".