Общинската счетоводна къща  поема безвъзмездно счетоводството на Ученическо хранене
Общинската счетоводна къща поема безвъзмездно счетоводството на Ученическо хранене / Дарик радио,архив

Общинската счетоводна къща ще поеме безвъзмездно счетоводството на "Ученическо хранене", заради недоброто финансово състояние на дружеството управлявано от Диана Борисова. Така ще бъдат спестени около 4500 лв на година.

„Ученическо хранене" приключва годината със 18 000 лв. загуба. Финансовото състояние е такова заради редица фактори, сред които ангажимента да осигуряват здравословно хранене на децата, както и отказа на някои училища да подпишат договори за изхранване на децата.

Общинският съветник Силвия Овчарченска изказа своето притеснение от информация достиганала до Икономическа комисия, че в дом „Олга Стоянова" в Дупница се приготвят закуски и от там се зареждат част от училищата, при това на висока цена. Овчарченска допълни, че храната се кара с лични автомобили или с ученически автобус.

„Ние не знаем какво е качеството на тази храна. Това е недопустимо" заяви Овчарченска.

И на тази сесия отново беше поставен въпроса за преструктуриране на дружеството в общинско предприятие, или дейността да се дотира от общинският бюджет, тъй като „Ученическо хранене" има най-вече социална функция.

Общинските съветници решиха загубите за 2014 година в размер на 18 000 лв. да бъдат покрити от фонд „Резервен".

ОбС прие отчета и на Финансово-счетоводната къща, която за миналата година е реализирала 8 000 лв. печалба. Дружеството все още не е внесло дивиднета от 10 000 лв. за 2013 година, това ще се случи до края на месеца ще бъде внесен. От управителката на дружеството Иванка Терзийска беше поискана информация за това как се формират сумите, които се заплащат от страна на училищата , въпрос който остана без отговор. Иванка Терзийска обясни, че договорите са от 2008 година и не са променяни.