Община Кюстендил ще рефинансира, при по- добри условия облигационния заем
Община Кюстендил ще рефинансира, при по- добри условия облигационния заем / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
Петър Паунов за рефинансирането на облигационния заем
81781
Петър Паунов за рефинансирането на облигационния заем
  • Петър Паунов за рефинансирането на облигационния заем

Преговори за рефинансиране на облигационния заем води община Кюстендил.
"Става дума за изключително добри условия, над 10% по- ниски лихвени нива и отпадане на обезпеченията по заема, а именно ипотеките на недвижими имоти. Стартираме процедура по обществено обсъждане и след това ще е необходимо решение на Общинския съвет. Затвърди се положителното отношение на финансовите институции към община Кюстендил. Това говори за доверие", каза на пресконференция кметът Петър Паунов.
Главницата по облигационния заем в момента е 4 875 000 евро, като емисията се обслужва редовно, допълни кметът Паунов. Той припомни, че облигационния заем е изтеглен в условия на икономическа криза и политическа война срещу общината, като още през 2011, финансовите институции са дали кредит на доверие на общината.
"Преди 4 години един бивш финансов министър каза, че община Кюстендил има 29 млн. лв. задължения и това бе една от най- големите лъжи, но други се готвят да го надскочат. Самият факт, че днес финансовите институции сами ни търсят, показва колко е израснал Кюстендил икономическата криза", заяви Петър Паунов.