Община Кюстендил предвижда 2,5 млн. лв. за многофамилни сгради строени преди 1999 г.
Община Кюстендил предвижда 2,5 млн. лв. за многофамилни сгради строени преди 1999 г. / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Собствениците на многофамилни жилищни сгради, проектирани преди 26 април 1999 г., могат да подготвят вече своите документи за кандидатстване пред ОП "Региони в растеж", която ще финансира проекти за енергийна ефективност.

По програмата са допустими и сгради с до 35 жилища, която не можеха да кандидатстват досега по Националната програма за енергийно обновяване на българските домове, каза пред Дарик зам.- кметът на община Кюстендил Росица Плачкова.

В Интегрираният план за градско възстановяване и развитие на Кюстендил, за който са предвидени 19 млн. лв. от "Региони в растеж", около 5 млн. лв. са за енергийна ефективност, разделени на половина за частни и обществени сгради.

"Тези 2, 5 млн. лв. за частни сгради ща са ни напълно достатъчни. Документите са същите, като по Националната програма и хората могат да ги подготвят, за да ги подадат веднага, когато програмата стартира. Дейностите ще се финансират на 100%.

При проучванията се установи, че блоковете строени през 70- те години на миналия век са с амортизирани водопроводи и канализация", коментира Палчкова, като зам.- кметът гарантира съдействие от общинска администрация.