Община Кюстендил осигурява още дърва за нуждаещи се
Община Кюстендил осигурява още дърва за нуждаещи се / Дарик радио, архив

Нови 4 землища за добиване на дърва от корен от общинският поземлен фонд предстои да гласува Общински съвет Кюстендил. Докладна ще внесе кметът Петър Паунов.

"Хората, които отговарят на социалните критерии, заложени от ОС вече са в гората и са получили своите дърва. Държавата, със своите стотици хиляди декари гори не може да осигури дърва за огрев. Оказа се , че ДЛС "Осогово" е фигурант. Ние с 4- ма горски трябва да обслужваме 3 000 души, а те не могат да се организират и да доставят дърва на хората. Ясно е , че това горско стопанство се използва само за незаконна сеч  и се отварят складове за дърва от едни и същи лица. Защо държавния горски фонд отива в джоба на бракониерите, а общинският горски фонд трябва да помага на хората във всяка ситуация. Разбира се, че ще  го направим за пореден път", коментира Петър Паунов.

 Той уточни, че землищата на общината са труднодостъпни и много хора се отказват да добиват дърва като ги видят. Към момента 1 500 души са останали без дърва.

 Община Кюстендил активно работи с опасните дървета.Вече има складирани солидни количества, предстои да им се определи цена и да бъдат пуснати на търг.