Община Кюстендил благодари на министрите Цветанов и Рашидов, за действията им при кражбата на паметника на Майстора
Община Кюстендил благодари на министрите Цветанов и Рашидов, за действията им при кражбата на паметника на Майстора / netinfo

 

Ръководният екип на община Кюстендил излезе със специална декларация, в която се изказва благодарност на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, както и на ръководените от него органи на МВР, за бързата реакция, както и за успешно приключилата акция по издирване на откраднатия паметник на Владимир Димитров-Майстора от село Шишковци.

"Дълбоко сме убедени, че когато институциите си партнират, резултатите бързо стават факт. Не случайно ние от община Кюстендил многократно сме предлагали и продължаваме да предлагаме мерки във връзка с превенцията на престъпленията, сред които и такива като закриване на пунктовете за вторични суровини и отпадъци, както и стопирането на трансфера им, което е практика в целия модерен свят. Никъде в съвременното общество не се дават пари на граждани, фирми и органицзациии за вторични суровини", пише в декларацията.

Ръководството на община Кюстендил благодари и на министъра на културата Вежди Рашидов, за ангажираността му към случая с откраднатия паметник и за незабавната му и ефекивна намеса във връзка с възстановяването на паметника. 

Във връзка с набирането на средства за възстановяване на паметника е създаден Инициативен комитет, в който сред участниците са Вежди Рашидов, Петър Паунов и Свилен Блажев.

Община Кюстендил се надява населението да оцени направените от местната и централната власт усилия за издирване на паметника и да препятства в бъдеще подобни вандалски посегателства върху националните светини в региона.