Община Дупница въвежда такса за ползване на общинското депо
Община Дупница въвежда такса за ползване на общинското депо / Дарик радио,архив

Община Дупница въвежда такса за ползване на общинското депо в м. Злево за депониране на неопасни отпадъци. За депониране на битови отпадъци от физически лица не е предвидена такса. Измененията са публикувани на сайта на община Дупница, но те влизат в сила след решение на ОбС.

Ако ОбС Дупница реши Наредбата за определяне на местните такси и цени на услуги и администрирането им на територията на общината ще бъде изменена и допълнена.

Предвижда се въвеждането на такса за ползване на общинското депо в м. Злево за депониране на неопасни отпадъци. Така за депониране на строителни отпадъци ще се заплаща такса от 8 лв. за куб.м депониран отпадък, за неопасни производствени отпадъци таксата е 7 лв.

Ако юридическо лице реши да депонира битов отпадък извън границите на организираното сметосъбиране и сметоизвозване таксата е 15 лв., за депониране на строителни отпадъци от юридическо лице, осъществяващо своята дейност извън територията на община Дупница, таксата е 8 лв за куб.м. депониран отпадък.

Допълва се списъка с видове услуги, които общината ще предоставя, както и цени към тях, ще има промени и в гарафата за разрешителни - за кастрене и подкастряне например таксата ще бъде 10 лв., за отсичане или изкореняване на дървесна растителност 20 лв., издаване на превозен билет за транспортиране на дървен материал 10 лв.

Ако бъдат приети измененията, участниците в доброволното формирование към община Дупница ще бъде освободени от такса смет, освен това ще заплащат такси с намаление от 50% за административни услуги. Целта е да се насърчат и мотивират гражданите да се включат в доброволния отряд. Той реагира при пожари, бедствия и други извънредни ситуации.