Дупница
Дупница / община Дупница
Община Дупница влезе официално в семейството на градовете в България със своя модерна художествена галерия, в която да показва на жителите на общината и гостите изключително ценни творби на бележити художници, съобщиха от пресцентъра на Община Дупница. Галерията бе построена по проект „Обща история и култура - мост отвъд границите" в партньорство с Община Куманово, като официално отвори врата с водосвет.

Досега, за изложби бяха използвани предимно галерия "Джамията" и Околийска къща, но новата придобивка за града даде възможност под прожекторите да бъдат показани безценни творби на бележити автори като Владимир Димитров-Майстора, Патрики Сандев, Райко Алексиев, Димитър Топлийски, Димитър Казаков-Нерон, Николай Янакиев, Алцек Мишев, Асен Ушев, Владимир Пешев и други. В продължение на много години те бяха в архива и не бяха представяни пред публика. "Доволен съм, че най-накрая можем да отворим очите за тези невероятни творби. От години си говорим, че Дупница трябва да има своя творчески дом. Ето го, той е вече факт. Благодаря на всички които хвърлиха неимоверни усилия по реализацията на проекта, за да бъдем днес тук обградени с това безценно дупнишко съкровище", каза в словото си кметът на общината инж.Методи Чимев.

"В концепцията за експозицията се ръководих от два основни принципа. От една страна това са автори, по един или друг начин свързани с град Дупница и неговия регион, а от друга – художници от национално значение, чието присъствие е чест за всяка художествена галерия. Във фонда се съхраняват редица творби с висока художествена и изключителна музейна стойност. В голямото пространство на галерията са изложени живописни произведения и рисунки на имена от българското изкуство, които са от национално и европейско значение. Безспорно от колекцията моливни и тушови рисунки на Владимир Димитров – Майстора, които притежава общинският художествен фонд, задължително е участието на знакови творби като малкия подготвителен етюд на майката на художника, който е основа за създаването на масленото платно „Портрет на майка ми“, едно от най-популярните произведения на художника. Като акцент на експозицията се явява и една ранна живописна работа на Алцек Мишев (1940), който от 70-те години живее и работи в Италия и намира място в съвременно развиващите се процеси в европейското и световно изкуство", каза в словото си Николай Ущавалийски, зам. директор на Националната галерия в София, който бе поканен като куратор на изложбата. 42 платна са изложени в галерията, която всеки може да посети и види.

До края на годината, от Община Дупница обявиха вход свободен за всички посетители с работно време от 9 до 18 часа от вторник до събота.

"Имаме във фонда още творби, някои от които се нуждаят от допълнителна реставрация, а някои от аварийна такава. Ще предприемем необходимите действия в тази посока, за да съхраним и за поколенията след нас тази културна история за Дупница", допълни инж.Чимев. Откриването на галерията бе съпроводено и с представяне на уникален артефакт на дупнишката шевица, който е на повече от 200 години.

"Плащеницата на Дупница, така я наричам", не криеше емоцията си директорът на Градския исторически музей Анелия Геренска. Артефактът, който е изграден от 18 ризи бе представен на откриването. Геренска разказа как са разбрали за съществуването му и процесът по откупуването му. Тя благодари на инж.Чимев и Ротари клуб-Дупница за ангажимента да предприемат необходимите действия, за да бъде върната в града. "По Коледа стават наистина чудеса. Има мигове в живота, за които си заслужава да дадеш цели месеци от времето си. Този момент сега е един от тях. Няма по добра реклама ,за да се разбере за Дупница и региона от културното ни наследство. Този уникален етнографски артефакт ще допълни нашата история. Неслучайно мотото на нашата компания е "Спаси, опази съхрани артефакт", защото има много апетити да се присвои миналото ни. Сумата не е никак малка, но успяхме на 80% вече да я съберем. Благодаря на всички, които досега се включиха, благодаря и на тези, които ще се включат. Кампанията по набиране на средства продължава. Шевицата на Дупница е вече у дома си. Безценно за нас, безценно за Дупница", обърна се в част от словото си Николай Златарски от Ротари клуб-Дупница.