Община Дупница търси доброволци за помощ при бедствия и аварии
Община Дупница търси доброволци за помощ при бедствия и аварии / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Община Дупница продължава набирането на доброволци за участие в създаденото доброволно формирование за предотвратяване или овладяване на бедствия, пожари и извънредни ситуации, и отстраняване на последиците от тях. Числеността му за Община Дупница е от 40 души, като до момента има одобрени 14 кандидата.
За доброволец може да кандидатства всеки навършил18 години, който е клинично здрав, не страда от психично заболяване и не е осъждан за умишлено престъпление от общ характер, освен ако е реабилитиран. Кандидати могат да бъдат лица по трудово или служебно правоотношение или безработни лица. Те подават заявление в деловодството на Община Дупница по утвърден образец. Необходимите документи са: заявление до кмета на общината за членство в доброволното формирование, формуляр за кандидатстване по образец, медицинско удостоверение, доказващо, че лицето е клинично здраво, справка от психодиспансер, че лицето не се води на отчет, свидетелство за съдимост, копие от документ за придобито образование, специалност или правоспособност, писмено съгласие на работодателя/ите за заетите по трудово или служебно правоотношение, декларация за съгласие за обработка на лични данни.
Подборът на кандидатите за доброволци се извършва от комисия, определена със заповед на кметът на община Дупница инж. Методи Чимев, съгласувана с началника на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението" Атанас Атанасов. След сключване на гражданския договор, на доброволците ще бъде осигурено обучение, застраховка за една година срещу злополука и екипировка. Доброволците ще получават възнаграждение за участието си в мероприятия, които са регламентирани от Закона за защита при бедствия. Размерът на възнагражденията на доброволците е съобразно извършените дейности и отработените часове за участие.
Срокът за подаване на документите е 22- ри ноември.