Община Дупница тегли нов заем от фонд ФЛАГ
Община Дупница тегли нов заем от фонд ФЛАГ / Маргарита Петрова,Дарик радио

Община Дупница ще тегли нов заем от фонд ФЛАГ. Общински съвет подкрепи предложението на кмета Методи Чимев за теглене на 250 000 лв. за съфинансиране по проекта за зелена и достъпна градска среда. Дълга е дългосрочен и е за 4 години, което означава, че ще се изплаща от следващото ръководство.

Костадин Костадинов от ОДБ отново критикува общинското ръководство, че работи само с кредити.

За разлика от предишната сесия, когато имаше бурни дебати около поемането на дълга от 500 000 лв., сега дебатите преминаха по-спокойно. Колко и какви са задълженията поискаха да знаят съветниците. Какво ще оставят на следващия общински съвет също беше започнато като тема, тя обаче най-вероятно ще продължи на следващото заседание.

Община Дупница тегли нов заем от фонд ФЛАГ
netinfo

Славка Петровска изнесе информация, според която община Дупница има задължения към ФЛАГ 5 253 548 лв. от тях 1 918 818 лв. дългосрочен, който ще бъде разплащан от следващото управление и 3 334 730 лв краткосрочен, който ще бъде изплатен до края на септември.

Облигационният заем е в размер на 3 251 567 лв, към ПУДООС 287 567 лв, просрочени задължения 2 195 919 лв.

Както и на предишната сесия Костадин Костадинов постави въпроса с близо 300 000 лв. за социалните жилища, за които не е искано разрешение от ОбС. От общината обясниха, че това са непредвидени разходи, и те все още не са изплатени на изпълнителя.

Предложението за теглене на кредита срещна подкрепата на 22 общински съветника, включително на двама от БСП и присъстващите съветници от Лидер, 6-ма се въздържаха, Първан Дангов гласува против.