Община Дупница стартира процедура за рефинансиране на облигационен заем и кредити по ФЛАГ
Община Дупница стартира процедура за рефинансиране на облигационен заем и кредити по ФЛАГ / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Процедурата по рефинансиране на облигационната емисия и банкови кредити трябва да приключи до края на месец юли или най-късно в началото на август. Предстои да бъде сключен договор с инвестиционния посредник, обясни зам.- кметът по икономическите дейности Олга Китанова.
След като в края на миналата седмица ОбС- Дупница одобри поемане на дългосрочен общински дълг, се очаква до месец процедурата да бъде завършена. Трябва да бъде сключен договор с инвестиционния посредник, които да изготви новата облигационна емисия, според изискванията и решението на ОбС. Мотивите за внасянето на предложението беше, че от втората половина на 2015 година банките са намалили лихвените проценти по новите кредити.
Към момента, община Дупница обслужва 5 кредита към фонд „ФЛАГ" и една облигационна емисия, крайният срок за погасяване е различен от 2016 година, до 2024 година. Дълга, който и сега има общината няма да се увеличава, няма да се удължават и сроковете за погасяване.
Прогнозният лихвен процент по поетия нов дългосрочен дълг е в размер на максимално 3,50 %, което ще бъде значително по- нисък от сега действащите нива на лихвени плащания. По предварителни разчети, икономиите от платени лихви до 2024 ще са в размер на 660 000 лв., като освободения ресурс ще бъде използван за финансиране на дейности, в полза на местната общност и поемане на разходите за текущи и просрочени задължения на община Дупница. Максималният размер на дълга е до 4 740 000 лв., минималния 3 000 000 лв., целта на поетия дълг е рефинансиране на съществуващата облигационна емисия и 5- те кредита към фонд „ФЛАГ".