/ Дарик-Кюстендил, архив
Община Дупница официално стана член на Организацията за управление на туристически район Рила-Пирин. Целта е обединяване на усилията и сътрудничеството между общините и неправителствените туристически асоциациив посока формиране на общ регионален туристически продукт и реализиране на обща маркетингова и рекламна стратегия. 

Жителите на Община Дупница ще могат да дават предложения по устройствения план

На учредителното събрание, което се проведе в Благоевград са участвали представители на 15 общини и две сдружения. За председател е избран кмета на община Банско, Георги Икономов. В Управителния съвет за членове са избрани още представители на сдружение „Долината на Места“ и общините Благоевград, Сапарева баня и Дупница. 

Членският внос, който ще плащат общините с приходи от туристически данък до 100 000 лв. е 500 лв. Седалище ще бъде Благоевград, въпреки, че при гласуването на докладната записка в ОбС Дупница беше залегнало изискването седалище да бъде Дупница.

Учредиха Туристически район Рила-Пирин

Припомням, че през 2015 година община Дупница стана член на Агенцията за регионално развитие на Рила, заедно с още 8 общини сред, които и Сапарева баня и Самоков, които бяха сред учредителите. Тогава беше обяснено, че целта е създаване на общ туристически портал и на геопарк, на територията на Рила планина.

Очакваше се това да доведе до повишаване качеството на живот на местните общности, чрез привличането на инвестиции и разкриване на нови работни места. А общината трябваше да внася членски внос около 7 000 лв. годишно. 

Полза от това членство обаче така и не беше отчетена. Още преди години от община Дупница обявиха, че няма да заплащат членски внос, докато Агенцията не започне активна дейност в общината. Сега няколко години по-късно се оказва, че информация за дейност от страна на Агенцията в общината няма и на практика членството в нея е прекратено.