Общински съвет за Големо село
Общински съвет за Големо село / netinfo
Бобовдолското Големо село да се присъедини към територията на община Дупница. Решението е на ОбС и беше взето след дебати в залата.
„За“ с. Големо село да стане част от територията на община Дупница гласуваха РБ, ГЕРБ, независимата Виолета Зашева и ОДБ, против бяха БСП и БДЦ, „въздържал се“ гласуваха Народен съюз, независимият д-р Пламен Соколов и ЕНП. Така със 17 гласа „за“ ОбС даде зелена светлина на присъединяването към община Дупница.

След заседанието обаче съветниците от БСП заявиха, че ще поискат преразглеждане на решението, тъй като зам.-председателят на ОбС Йонко Гергов не е отчел правилно гласовете. Според социалистите за присъединяването са гласували 16 души, а според Правилника се изискват 17 гласа “за”. Те са готови и да обжалват днешното решение на Общинския съвет, ако то не се преразгледа, защото го намират за неаргументирано и прибързано.

Общински съвет
netinfo


Преди да се стигне до гласуване обаче не липсваха дебати в залата на ОбС. Мотивите на Инициативният комитет и жителите на селото бяха представени от кмета на населеното място Васил Васев. Емил Гущеров от ГЕРБ каза, че това искане е важно защото показва, че Дупница е добро място за живеене, колегата му Димитър Крекманов цитира Конституцията, според която „цялата държавна власт произтича от народа", а в случая народа иска да се присъедини към Дупница. Славчо Павлов от РБ също каза, че подкрепя предложението.

Георги Пехливански от БСП обаче изрази несъгласие и припомни, че община Бобов дол е проявила търпимост, когато се сформираше МИГ Разметаница и посъветва да се даде период на миньорската община, в който те да направят подобрения в селото. Пехливански посочи, че и сега нищо не пречи жителите на Големо село да посещават училищата, лечебните заведения и културните събития в Дупница.
Все още обаче ОбС Бобов дол не се е произнесъл.
 

 
Дарик- Кюстендил