Обявиха имената на най-добрите в изпита за общински стипендии
Обявиха имената на най-добрите в изпита за общински стипендии / Дима Кирилова,Дарик радио

Спечелилите най- много точки сред участниците в изпита за общински стипендии в Кюстендил бяха обявени днес. 40 ученици ще бъдат наградени с парични награди от общо участвали 94. Най-добрите ученици ще получат еднократни стипендии от 300 до 50 лв - за класиралите се от първо до шесто място.
Всички изпитни работи бяха засекретени, а днес бяха отворени публично. Първенците в двете възрастови групи са постигнали резултат от 34 точки, при 36 точки максимален бал. Това са Симона Николова от природоматематическата гимназия в Кюстендил "Проф. Ем. Иванов" и Александрина Мекичарска от същото училище.
Според директора на дирекция "Образование и наука" в община Кюстендил Нели Петкова през тази година учениците са показали по-голяма свобода, лично отношение, което е била и целта на теста. Тя посочи още, че е имало и по-голямо участие и интерес в сравнение с предходните години.

Изпитът беше на 1юли и в него участваха деца, завършващи 8, 9, 10 и 11 клас, разделени в две възрастови групи.
По време на изпита те са разсъждавали върху разрешаването на граждански казус и са писали есе.
Оценяването на тестовете се е направило от комисия, която е акцентирала на начина на изразяване, на автентичността, на аргументите и на креативността на учениците.
Изпитът се провежда за пета година.