Виктор Янев- областен управител
Виктор Янев- областен управител / Влади Владимиров
Областният управител Виктор Янев очаква от ръководителите на териториалните звена на изпълнителната власт в община Кюстендил да обявят 21 март- Празникът на Кюстендил, за неработен и неприсъствен ден.
 
“Аз изпратих писма до всички териториални звена на изпълнителната власт, като съм приложил и становище на МТСП. Кметът на всеки град, може да определи за неработни и неприсъствени дни на територията на една община до 3 дни в годината, с решение на ОС и съгласуване с областния управител. Цялата тази процедура е направена.  Аз не мисля, че има причини или съображения от страна на ръководителите на териториалните звена да не пуснат своите работници в такъв неприсъствен и неработещ ден, т. е. всички да се радват на празника на града. Законът го позволява”, коментира пред Дарик областният управител Виктор Янев.  Омбудсманът на Кюстендил Васил Иванов още миналата година сигнализира Областната управа за тази законова възможност.

Виктор Янев изрази надежда, че този път от Регионалното управление на образованието ще се съобразят с празника на града и ще обявят 21 март за неприсъствен ден, не само за учениците, но и за учителите.
“Уведомих ги и мисля, че ще се съобразят. В Закона за предучилищно и училищно възпитание също има текст, че децата имат неприсъствен и неучебен ден, когато такъв е определен от кмета на общината, до 3 дни в годината”, заяви областният управител.
 
Дарик- Кюстендил