Областната управа спира процедура и връща парите предвидени за река Джерман
Областната управа спира процедура и връща парите предвидени за река Джерман / Влади Владимиров

Спира се процедурата по избор на фирма, която да разработи комплексен инвестиционен проект за възстановяване на екологичното равновесие на река Джерман, в участъка от Сапарева баня до Дупница. Отпуснатите 100 000 лв. ще бъдат върнати на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, съобщи зам.- областният управител Даниела Годинова.

Три фирми са участвали в обявената процедура по възлагане на обществена поръчка от Областната управа. И трите са имали пропуски в подадените документи. Даден им е срок за отстраняване на неточностите, като две от тях са го спазили.

"Една от фирмите не представи необходимите книжа, а другата допуснахме на втори етап, където отново липсваха основни документи и тя бе декласирана. Закона предвижда възможност за директно договаряне, но срока, в който изпълнителя би трябвало да направи геодезическо заснемане, актуален кадастър на терена и подробен устройствен план е до месец ноември. Този срок би бил несериозен, защото е необходимо и съгласуване от институции и частни лица, за което са нужни поне 6 месеца, затова утре ще върнем парите в бюджета", коментира Даниела Годинова.

Експертите на Областна управа подготвят писма до Басейнова дирекция и Министерството на околната среда и водите, които би трябвало да се ангажират с подобни процедури. Ако няма реакция, Областна управа ще кандидатства отново през следващата година, заключи зам.- областният управител.