Няма опасност от разрастване на заболяването бруцелоза в Кюстендилска област
Няма опасност от разрастване на заболяването бруцелоза в Кюстендилска област / netinfo


Резултатите от изследванията за бруцелоза в област Кюстендил показват, че няма нови населени места, които са засегнати и няма опасност от разрастване на болестта. Всички собственици на животни оказват пълно съдействие на ветеринарните лекари към областна дирекция по безопасност на храните, град Кюстендил при извършване на прегледи и взимане на проби от животните им. Не се допуска придвижването на животни с неясен здравен статус. От обявяването на огнището до момента са извършени две серологични изследвания за бруцелоза на животните в региона на общините Рила, Кочериново, Бобошево, Дупница и Кюстендил. Предстои да бъде направено трето изследване на животните. Проби ще се взимат докато всички резултати са отрицателни за заболяването.

До момента са изследвани над 6000 проби. При първите изследвания заболелите животни са били общо 205 в 5 населени места. При второто изследване животните с положителни проби за бруцелоза са 16 в 3 населени места. Всички животни с положителни проби са умъртвени по хуманен начин.

Първото изследване направено в периода от 27 юли до 16 септември 2015 година. Изследвани са над 3000 животни в град Рила, село Смочево, Рилски манастир, село Падала, община Рила и село Мурсалево, община Кочериново. Проведени са изследвания и в други 36 населени места в общините Рила, Кочериново, Бобошево Кюстендил и Дупница, където резултатите са отрицателни. Второто серологично изследване е извършено в периода от 23 септември до 03 ноември 2015 година, като са изследвани близо 3000 животни, информират от Българска агенция по безопастност на храните.