Няма да налагат наказания на съдиите от Дупница
Няма да налагат наказания на съдиите от Дупница / netinfo

Висшият съдебен съвет няма да налага наказания на всички съдии в Районния съд в Дупница. Това съобщи председателят на съда - съдия Ели Скоклева. Предложението за наказания беше на Инспекторатът към Висшият съдебен съвет. 8 от 12- тте преписките на Висшият съдебен съвет по дисциплинарните производства срещу дупнишките съдии са върнти на Районен съд Дупница за налагане на санкция „забележка" по преценка на съдия Скоклева. Тя обаче е категорична, че нито един от съдиите не е допуснал нарушение.

„Няма случай, в който съдът да не е разгледал незабавно или в срок от 24 часа образуваните преписки", заяви съдия Скоклева. От инспектората считаха, че ние след като не сме съставили протокол от разглеждането на преписката, делата не са разгледани в открити заседания", обясни още председателят на Районен съд - Дупница. Практиката за делата в събота и неделя е такава, че дежурния съдия отива в полицията, изслушва нарушителят и свидетелят и незабавно постановява решението. Сега процедурата е променена с оглед дадените указания. Делата се гледат в сградата на съда и се съставя протокол, където са отразени действията на съда съобразени с разпоредбите на Указа за борба с дребното хулиганство, а не по НПК - съобщи съдия Скоклева.

„Констатираните нарушения са несъстоятелни. Тази атака беше тенденциозна. Тези обвинения обаче се отразиха изключително негативно на имиджа на Районен съд Дупница. Не беше лесно за колегите ни, недопустимо е подобно отношение към един съд, защото това уронва престижа на цялата съдебна власт", коментира съдия Скоклева.

Припомням, че Инспекторатът на Висшия съдебен съвет внесе предложение да бъдат наказани 12 съдии заедно с неговата председателка, за допуснати нарушения в 87 дела по Указа за борба с дребното хулиганство. Проверката установила, че по 42 от тях не е имало публични заседания и не са изготвени протоколи, не са разяснявани правата на нарушителя, не са отразени обясненията им, както и доказателствените им искания. Исканото наказание беше намаляване на трудовото възнаграждение с 25% за срок от 2 години.