Никола Татарлиев за Здравния център и ВМА: Една година и половина лъжи, край на заблудите
Никола Татарлиев за Здравния център и ВМА: Една година и половина лъжи, край на заблудите / Влади Владимиров

"ВМА не е сключвала никакви договори с Община Кюстендил", се казва в писмо подписано от началникът на академията генерал- майор Стоян Тонев. То е изпратено до началника на Политическия кабинет на министъра на отбраната и бе разпространено до медиите от кандидатът за кмет на Кюстендил от ПП ГЕРБ Никола Татарлиев.

В отговора си за евентуалното участие на ВМА в проекта за изграждане на Медико- балнеологичен център "Св. Иван Рилски" в Кюстендил, ген. Тонев пише, цитирам:

"1.  ВМА не е сключвала договори за съвместно строителство на въпросния център. 2. ВМА няма договор за съвместно участие в изплащането на вече изтеглените средства / 6, 5 млн. евро / от кмета Паунов. 3. ВМА не е сключвала договори за осигуряване на медицински кадри и за оборудване с необходимата медицинска техника. 4. ВМА не  е съдружник в независимо търговско дружество, за управление на въпросния медицински център. 5. ВМА не  е подписвала договори с Община Кюстендил за сътрудничество с европейски здравно- осигурителни каси. 6. Пред ВМА не е правен анализ на икономическите намерения от Община Кюстендил".

В писмото се посочва още, че ВМА е участвала единствено с експертно мнение на свои специалисти, относно възможността за изграждане на въпросния център.

"Аз съм възмутен. Една година и половина лъжи. Не смея да си помисля, че гражданите и Общинския съвет могат да се заблуждават по такъв начин. Всички заблуди и илюзии се спукаха", заяви кандидатът за кмет на ГЕРБ Никола Татарлиев. Той попита- за какво бе правен референдум и бяха изхарчени 23 000 лв.? "Хвърляне на прах в очите на хората. Не допустимо е на наш гръб някой да си прави пиар", коментира Татарлиев.

Общинският съветник Вася Пешева изрази благодарността си към колегите й в съвета, които не подкрепиха актуализацията на бюджета.

"Имаме изтеглен заем от 13 млн. лв. Много трудно ще е за следващия кмет и Общински съвет да решат за какво да е заема, а вече текат съответните лихви и такси. Текат някакви ремонти дейности в бившия хотел "Спорт Палас", за да си кажат хората, които минават от там- евала кмета прави нещо. Нищо повече от пиар акция, като тази в Брюксел, със снимката с премиера Борисов и умелото използване на образа на ген. Тонев", каза Вася Пешева.

Депутатът и областен председател на ГЕРБ Валентин Микев поиска Община Кюстендил да покаже проекта и договора за Здравния център. "Искаме да знаем къде са заложени тези 13 млн. лв., на кого са дадени, какво ще се прави. Ако не го направи Община Кюстендил ще го направим ние", допълни Микев. Той честити рождения ден на кандидата за кмет Никола Татарлиев и му пожела следващата година да черпи в кметския кабинет.