Намаляват желаещите да добиват дървесина от корен
Намаляват желаещите да добиват дървесина от корен / Дима Кирилова,Дарик радио

1270 души от общините Кюстендил и Трекляно са подали заявление за добив на дърва за огрев от корен, информира Тони Колев, директор на Държавно горско стопанство „Кюстендил".
Той отчете, че през последните години има отлив от желаещи да се възползват от процедурата.
Причината според него е в това, че от няколко години има утежняване на условията. "Изисква се удостоверение за завършен курс за боравене с бензино-моторен трион, а камионите, които извозват дървесина трябва да имат разрешително за достъп до горски територии. При среден брой заявления от деветстотин човека от гр. Кюстендил годишно например, през тази година броят на желаещите от града да добият дървесина на по-ниски цени сега е 290 човека, посочи Колев. Той уточни, че в момента най-актуална е цената за борови дърва - 9,90 лв. за куб. м. Цената на куб. м бук е около 21 лв., а на дъб - 23 лв.
Подадените заявления от община Кюстендил през тази година са за 6 443 куб. м широколистна дървесина, 1 887 куб. м иглолистна и 443 куб. м строителна дървесина. Като брой на подадените заявления от община Кюстендил са кандидатствали 1 007 домакинства и 256 - от община Трекляно. "Реално в Трекляно идват около 10-15 процента от записалите се, защото от там ни предоставят избирателните списъци", посочи още Колев.
Списъците ще бъдат обявени в горското стопанство, а добивът на дърва започва от 22 август.
Добивът на иглолистни дърва за огрев ще се извършва приоритетно от огнища на разпространение на корояд.