Намаляват читателите в Регионалната библиотека Емануил Попдимитров
Намаляват читателите в Регионалната библиотека Емануил Попдимитров / Дарик Кюстендил, архив

2 500 са читателите посетили Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил през 2010 г. "Наблюдава се спад с около 300 души в сравнение с предходната година. Това се дължи и на финансовата криза. Не успяхме да купим всички най- актуални заглавния. Все повече млади хора предпочитат да си набавят информацията чрез интернет", заяви директорът на културната институция София Пейчева.

Повишение на читателите има в детския отдел на библиотеката." Това се дължи и на новите и интересни форми на работа на колегите с детската аудитория",  допълни Пейчева.

Около 2000 са новите книги, периодични издания, дискове и информационни източници постъпили във фонда на библиотеката през изминалата година. Така общият брой достигна 240 000.

Сред най- търсените автори през миналата година са били Хорхе Букай, Дан Браун, Сандра Браун, Стефани Майър и Паоло Коелю.

Сред най- търсените заглавия са "Изгубеният символ", "Здрач","Да се обича с отворени очи","Трите въпроса","Вълкодав","Тайна","Шифърът на Леонардо", "Приложна психология" и книгите за българската мафия.