Огнян Кузманов ППС- Кюстендил
Огнян Кузманов ППС- Кюстендил / netinfo
Най-висока степен на лавинна опасност има в Осоговската планина, предупреждават от Планинска спасителна служба- Кюстендил. На места снегът достига над 1 метър. Осоговската планина е първата в страната, която през 1960 година е назначен планински спасител, който да следи лавините. Такива в планината и към момента падат всяка година, но извън туристическите маршрутите.

Осогово
netinfo

„Препоръката ни е ако се движат по маршрута към връх Руен, да се използва само билната маркировка и билния път. Туристическият зимен път, който е няма опасност човек да попадне на лавина. Има изключително много лавиноопасни места. Лавината от миналата седмица е била предизвикана от хора с моторни шейни, тоест тя е била предизвикана от човешки фактор”, заяви Огнян Кузманов от ПСС- Кюстендил.
Той препоръчва в планината,ако искате да минете даден маршрут, той да бъде минат и през лятото, за да не бъдете изненадани.

Осогово
netinfo

„Туристите, които искат да минават по маршрути в планината,  трябва да носят снегоходки, лавинна сонда, лопата и Пипс. Единственият начин да се помага при лавина, това е другарската помощ. Другото, което е необходимо в планината, това са котки и пикел. В раницата трябва да имате топли дрехи, термос с чай и спален чувал ако ще се приспива”, допълни Кузманов.

Осогово
netinfo

ПСС има приложение за смартфони, което позволява ако турист се изгуби и има смартфон да може да изпрати GPS координати.

Осогово
netinfo

Дарик- Кюстендил