Най- малко пари по Програмата за развитие на селските райони в област Кюстендил
Най- малко пари по Програмата за развитие на селските райони в област Кюстендил / netinfo

Кюстендил и Кърджали са областите, където са договорени най- малко средства по Програмата за развитие на селските райони, по мерките, които основно финансират малки и средни предприятия. Най- много са договорените средства за областите Пловдив и Добрич, каза изпълнителния директор на Държавен фонд „Земеделие" Мирослав Николов, по време на Националния форум Правителство-Бизнес „Рестарт в икономиката".
В периода 2007 г. - септември 2013 г. са сключени общо 2 085 договора по мерките- 121 „Модернизиране на земеделските стопанства", 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности", 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия" и 123 „Добавяне на стойност към земеделски и горски продукти". Размерът на одобрената субсидия за тях възлиза на 1.22 млрд. лева.
Изпълнителният директор на ДФЗ направи анализ за разпределението на договорените средства в шестте региона в страната. Най-голям процент на одобрените субсидии има в Южния централен район 24 % (близо 270 млн. лева), следван от Югоизточния район с 19% (232 млн. лева). Най-малко са усвоените средства в Северния централен район, малко над 155 млн. лева. Според одобрените 5 годишни бизнес планове към проектите се очаква да бъдат разкрити нови 18 667 работни места.