Най-добрият приятел на бездомното куче напада хората
Най-добрият приятел на бездомното куче напада хората / netinfo

    Ако някой си мисли, че със статията "Чаша вино за утрешните мъртви кучета" ще пие много вино трябва да бъде разочарован. Чашата засега е празна, а кучетата до едно са живи.

   Оказва се, че не е така лесно да се убиват бездомни кучета, както ни се струваше в началото, докато гледахме масичката за кастриране в кучкарника в Радловци. Процедурата по евтаназия е законоустановена и внесена в Народното събрание от депутатът Ваня Цветкова. Резултатът е Закон за защита на животните, 12 страници, 78 члена животински хуманизъм.

   Умъртвяването на бездомно куче минава през няколко етапа. Срещу конкретното куче трябва да има конкретна жалба от конкретно пострадал  от него човек. След това кучето трябва да е заловено и разпознато от пострадалия в кучкарника. Назначава се комисия от трима членове, които решават дали кучето е злонравно и трябва да умре. Ако има три подписа, има и летален изход. Кучето умира безболезнено.

   Досега нито едно не е умъртвено. Практиката на кучкарника в Радловци е залавяне на уличните кучета, кастрация, обезпаразитяване, щамповане на едното ухо със стикер, маркировка на другото ухо и връщане по старите им обитания в града. Няма размножаване и те постепенно ще умрат без да са се възпроизвели. Кастрираното куче и кастрираното прасе си приличат по това, че скоро след интервенцията напълняват неестествено.

   Засега не е възможно заловените кучета да остават в кучкарника, защото това означава клетки и ежедневна храна за повече от 700 кучета, колкото е официалната статистика за броя им в Кюстендил.

    Ако някой се оплаква от кучето, за което се грижите пред блока, пред магазина, в градинката, около колата то е заради вас. Вие сте го направили агресивно. Кучето свиква с територията, в която си получава храната и когато непознат преминава през нея то е враждебно към него. Кучето има съзнание на пазач. Ако държите да се грижите за животното научете го да бъде там, където не минават хора. Ако ви мързи, все едно че вие сте хапали човека. Оказва се, че най-добрият приятел на бездомното куче напада хората.  

   Годишният данък за домашно куче е 10 лв., ако е кастрирано не дължите нищо.

   Ако на някой му се занимава, да напише  Закон за защита на хората от бездомни кучета.

   В него трябва да се обясни на хората, които се грижат за уличните кучета, че усилията им трябва да си имат конкретно място. 

    Елеонора Иванова, председател на дружество "Защита на животните и екосредата" за ролята им при ловенето на кучета - чуй звуковия файл.  

   /членовете в дружеството са доброволци и със свои усилия преди 3 години са осигурили кастрацията на 420 бездомни кучета/ ако някой се стреми да пречи на работата им, лобира за повече бездомни кучета/

   Петър Вълков, главен отговорник на приюта, за начините, ловенето и кучетата - чуй звуковия файл.